mandag, desember 05, 2011

Mine yndlingsjulesanger!
O helga natt/Hellige natt/Oh holy night
Eg har alltid hatt et litt anstrengt forhold til denne sangen. Velger å skylde på at Jussi Bjørling stadig dukket opp i radioen med sin versjon. Den mislikte eg svært sterkt når eg var 14-15 år. (eg syns forsåvidt fortsatt den er relativt lite pen..) Men, i julespillelista mi på iTunes ligger det no to versjoner av denne sangen. «Hellige natt» med Ole Paus, og «Oh holy night» med David Phelps. «O holy night» ligger der mest fordi David Phelps synger sinnsykt fint. «Hellige natt», derimot, ligger der mest for låtens skyld. Ole Paus er jo ingen supersanger, men hans ærlige og oppriktige uttrykk gir teksten i «O helga natt» ny mening. Ikkje berre synger han den på norsk (så eg forstår teksten), men for en gangs skyld hører eg meir etter på teksten enn på melodien og vokalprestasjonen. (Forresten; Tenk å synge «O helga natt» på julekonsert! Det er jo ein obligatorisk sang, og ALLE følger med når du kommer til den høge tonen som alt for få treffer fint..) Ole Paus har dessuten med seg dyktige musikere. Og dyktige musikere er det jo alltid fint å høre på!

Her kommer dine arme små (Ole Paus)

Eg syns egentlig ikkje at «Her kommer dine arme små» er så mykje meir enn ein heilt streit julesalme, men denne versjonen... Hadde eg vert lettrørt, så hadde eg sippa kvar gang eg hørte den. Ole Paus synger sammen med Oslos «løse fugler» på Skippergata (Kirkens bymisjons kafé for rusmisbrukere, prostituerte, hjemløse..), og det ER spesielt å høre desse synge «Her kommer dine arme små»!

Holy night (Joe Pace)
Joy to the world (Whitney Houston & The Georgia Mass Choir)
Mary had a baby/Go tell it on the mountain (David Foster) (sinnsykt bra fra 3:35. Og ingen vits i å prøve å sjule at det er playback)
Det er vel kanskje ingen hemmelighet at eg er litt over gjennomsnittet glad i gospel. Og her har eg jammen meg klart å finne gospeljulesanger. Hurra! Meir treng eg vel ikkje sei.

Driving home for christmas (Chris Rea)
Home for christmas (Maria Mena)
Eg syns egentlig dei julesangene som handler om Jesus er finest. Men desse to handler om å komme heim til jul. Og det liker eg særs godt. Dessuten syns eg det er fine låter. Creds til Maria Mena for å lage ein sang som ganske umiddelbart blir godtatt som julesang!

Sprakande julmedley (The Real Group)
Heile The Real Groups julealbum «Julen er her» oser av julestemning. «Sprakande julmedley» er nok den morsomste av sangene. Men The Real Group er jo alltid fantastisk fint å høre på.

I den kalde vinter ((Oslo Gospel Choir &) Bjarte Hjelmeland)
Det går egentlig ikkje an å trekke fram berre ein sang av Oslo Gospel Choir. (Som forøvrig, etter mi meining, burde ha skifta navn til Oslo Julekor. For julesanger sjønner dei seg på.........) Og denne sangen trur eg strengt tatt ikkje dei synger på heller. Men det er ein fin sang. Fint framført. På et fint album. Og det er få som får meg i julestemning like fort som Oslo Gospel Choir. Den egentlig alt for mye brukte «En stjerne skinner i natt» må, sånn i forbifarten, nevnes. For den er jo legendarisk. Og «Romjulsdrøm» (den versjonen på «Lys i mørket»-plata (med Bjarte Hjelmeland og Mia Gundersen)) er forresten nydelig. Kompet høres ut som julaften, SÅ julestemning er det...! FINT album.

Andre favorittjulealbum:
Julenatt (Oslo Gospel Choir)
I denna natt blir världen ny (Carola)
O holy night...live (David Phelps)
Hellige natt - jul i Skippergata (Ole Paus)

Eg følte for å, for ein gangs skyld, avslutte i typisk blogg-ånd.
Kva er DIN (/dine) yndlingsjulelåt(er)?

3 kommentarer:

Vibeke sa...

Har du hørt juleplata til Garness? Trur det e min favotritt altså. Og for ikkje å snakke om julekonsertane deiras, det e maaagisk!

Unknown sa...

Etter år i korps med årlig juleshow så har eg egentlig ikkje vært så begeistra for tradisjonell julemusikk. Eg kan så å si ingen tekster (då eg pleide å holda meg te tubastemmen). Det e først de siste årene eg har begynt å hørra mer på julemusikk. Sære som eg e så e det såklart mye alternativ julemusikk.

O helga natt har fin melodi, men sangen e mer eller mindre ødelagt for meg på grunn av Jussi Bjørling (grøss) sin versjon. Eg har likavel fonne fram te ein versjon eg like, den e instrumental og produsert av Röyksopp (kan lastas ner lovlig på: http://royksopp.com/track-of-the-month-november-december)

Platå "Jul med Bjelleklang" av gruppå "Bjelleklang" (ligge på Spotify) har possisjonert seg som mitt favorittjulealbum. "God Jul","Josef", "Inadvent advent", "Julemambo", "Marsipanmarsj" og "Bestemor ble påkjørt av et reinsdyr" e alle på favorittlistå over julemusikk.

Ellers så har eg rota meg bort i "Trans-Siberian Orchestra" etter å ha sett denna videoen: http://www.youtube.com/watch?v=rmgf60CI_ks. Etter detta så har symfonisk rocka julemusikk fra "Trans-Siberian Orchestra" satt sitt spor på spillelistene mine (3 heile album!)

Innimellom alle mine spesielle julesanger så snike det seg inn ein og aen "almenn julesang" som "Himmel på jord" med Maria Arredondo eller Kurt Nilse og "Last Christmas" med Wham.

Julå blir heller ikkje fullkommen før "Julekveld i skogen" har vært spilt på Radio (Fantastisk orgelspill).

Når eg ser over det eg har skreve så innser eg at eg har ein nåkså alternativ smak når det gjelde julemusikk. Om det e ein protest mot juletrevandring eller om eg bare e sær det vett eg ikkje... heilt...

Eg får hørra igjennom musikken du har plokka ut for å finna ut ka normale mennesker hørre på, hehe.

Kristina sa...

åå dette var koselig å lese på! veldig enig i det du skriver om hjem-til-jul-sangene :)
Dette innlegget skal eg virkelig gå tilbake til å et tidspunkt det passer litt bedre å høre på julesanger enn når eg sitter i stova og ser nyhetene med mor ;)

Sånn ellers har eg fått øynene opp for Fairytale of New york av The Pogues! Veldig bra sang og litt tankevekkende når ein klarer å sette seg litt inn i ka den handler om (sjekk ut den versjonen på youtube der tekster viser samtidig som du hører sangen:)